18 Mart 2014 Salı

Eğitim Programları İle Yöneticilik Yolunda


Lisedeki en yakın arkadaşım olan Cenk, sonunda üniversiteyi bitirdi. Sonunda diyorum çünkü 7 yıl oldu. Gerçi kendisi maddi durumundan dolayı hem çalışıp hem de okuduğu için bu kadar uzun sürdü diyebiliriz. Yani yeni mezun ama en az 3-4 yıllık iş tecrübesine sahip diyebiliriz. Hayatına nasıl bir yön vereceği ile ilgili yaptığımız konuşmalarda askerliği biraz ertelemek istediğini söyledi. Bana göre yanlış bir karar ama belki de onun açısından doğru olur. Ben olsaydım bir an önce gider ve ileride iş hayatıma engel olmasına izin vermezdim.
İlerleyen saatlerde daha detaylı bir kariyer konuşması yaptık. Mezun olduğu bölümün de iktisat olduğunu düşündüğümüzde muhtemelen banka veya finans sektörüne girebilir veya satış-satın alma gibi bir pazarlama bölümünde çalışabilir diye düşündük. Kişilerle olan iletişimin kuvvetli olduğunu zaten biliyoruz. Üzerine özelliklerini iyi bildiği bir ürün veya hizmet konusunda karşı tarafı ikna edebilme yeteneğini de eklediğimizde bu alanda başarılı olacağını düşünüyorum. Üniversitede aldığı finans dersleri sayesinde piyasaya da hakim olabileceğini belli ederse kariyerine güzel bir başlangıç yapabilir.


Başvuruda bulunacağı firmaların özellikle büyük ve kurumsal firmalar olduğunu düşünürsek sosyal haklara, güvene çok önem verdiğini düşünebiliriz. Ama bugün böyle bir firmanın bir ilanına binlerce insan başvuruyor. Onların önüne geçmesi gerektiğini o da biliyor. Ben de bu konuda bir akıl vereyim dedim.


Eğitim programları düzenleyen firmalar var. Bunların verdikleri eğitimler sonucunda elde edilen eğitim sertifikaları sayesinde bu binlerce kişinin önüne geçme şansının bulunduğunu söyledim. Eğitim programları sayesinde sadece işe girme sürecinde değil, aldığı eğitim sertifikaları ile kariyerinin ilerleyen yıllarında da yönetici olma şansı bulunuyor. Özellikle finans veya pazarlama üzerine eğitim programlarından biri ile kendini geliştirme şansı bulabileceğinden bahsettim. Eğitim sonrasında aldığı eğitim sertifikalarını da CV’sine eklediği zaman amacına ulaşacaktır diye düşünüyorum. Eğitim programları düzenleyen firmaları araştırma aşamasında firma sayılarını 2’ye kadar indirdik ve içlerinden birini seçeceğiz. Umarım Cenk için aldığı bu eğitim sertifikaları işe yarar ve geleceğin altın yöneticilerinden biri olabilir.

The Wind Rises

Başka Sinema'nın bu ay vizyona giren filmleri arasında hepimizin merakla beklediği The Wind Rises ( Rüzgar Yükseliyor) filmi de var. Japonya'nın ünlü animasyon yönetmeni Hayoa Miyazaki'in son filmi The Wind Rises, İstanbul sinemalarında Başka Sinema aracılığı ile Beyoğlu Pera Sineması'nda ve Meto City alıveriş merkezinde izleyebilirsiniz. Miyazaki bu filmi ile en iyi Oscar adaylığı da almıştı. Fakat kendisi etnik kökeni yüzünden yine Oscar'a layik görülmedi. Miyazaki'nin Ponyo, Ruhların Kaçışı, Yürüyen Şato gibi iddialı ve başarılı yapımlarından sonra son filmi olan Rüzgar Yükseliyor bakalım diğer filmler kadar başarılı olacak mı? İkinci dünya Savaşı sırasında bir savaş pilotunun anılarını anlatan bu film, yine Miyazaki usulü toplumsal meselelere değiniyor. Miyazaki bu son filmi ile artık yönetmenlik hayatını bitiriyor. Yapımcılığa devam eden v genç yetenekleri destekleyen Miyazaki, ünlü, büyük stüdyosu Ghibli'de öğrencilerinin yapımlarına destek veriyor. Bu güzel Animasyon stüdyosunu Tokyo'da gezebilme imkanı da var. Çok sevdiği Japon halkına stüdyosunun kapılarını açan miyazaki, herkesin görebilmesi için stüdyoyu müze haline çevirmiştir.




11 Mart 2014 Salı

Eğitim Sertifikaları Ne İşe Yarar?


Eğitim sertifikaları, belirli bir alanda bilgilerimizi ve becerilerimizin belgeleri olarak tanımlanabilir. Üniversitelerin, özel eğitim kurumlarının uyguladığı sertifika programları sayesinde alacağınız eğitim sertifikaları kişilere meslek edindirme, sahip olduğu meslekte daha ileriye gitme şansı verir.


Lise mezunlarının meslek edinmesini sağlayan sertifika programlarının yanı sıra üniversitede okuyan veya yeni mezunların da belirli bir alanda uzmanlaşmasını sağlayan programlar, hali hazırda çalışan ve ileride yönetici olmayı planlayanların da rakiplerine göre avantaj sağlamasını olanak veriyor.


Sertifika programları sayesinde alınan eğitim sertifikalarına sahip olan insanlar teorik bilginin yanı sıra pratik eğitimler de alıyorlar. Üniversitelerde uygulanan sertifika programları genelde öğretim görevlileri tarafından veriliyor. Özel kurumlarda ise konusunda ve sektöründe uzmanlaşmış, herkes tarafından başarısı kabul edilmiş kişiler tarafından veriliyor. Bu kişilerin uzmanlığı ile alınan eğitim sertifikaları CV’lere eklendiği zaman kariyer basamaklarında daha hızlı adımların atılmasının önü açılıyor. İş dünyasında karşılaşılabilecek ihtimal dahilindeki sorunlar tanınıyor, bunlara çözümler üretiliyor. Sertifika programlarında finans, e-ticaret, satış gibi genel konuların yanı sıra yöneticilik eğitimi gibi geleceğin yöneticilerini yetiştirmeye yönelik dersler de işleniyor. Eğitim sertifikaları verilen bu programlarda aktif katılımlara önem veriliyor. Aktif katılım sağlayanların özellikle iş dünyasında kendilerini daha iyi ifade ettikleri gözlemleniyor. Seçilen sertifika programında hızlı bir eğitim süreci sonrası iş dünyasında daha güzel işler bulma, iyi bir kariyer yapma ihtimali çok yüksek oluyor.